Focusing/Διαδικασία εστίασης

Το focusing (στα ελληνικάεστίασηή καλύτερα διαδικασία της εστίασης) είναι μια βιωματική διαδικασία επικέντρωσης στο σώμα με στόχο την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων και πληροφοριών που αυτό φέρει αναφορικά με ένα θέμα, ένα πρόβλημα ή με μια κατάσταση που ζούμε.

"Το σώμα ξέρει ..."
(Οδ. Ελύτης)

Κυριακή, Οκτωβρίου 21

Ιστορική Αναδρομή

Το Focusing αναπτύχθηκε από τον Φιλόσοφο και Ψυχολόγο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Eugene T. Gendlin Ph.D., την δεκαετία του ’60, ως αποτέλεσμα κλινικής έρευνας και εμπειρίας.

Συγκεκριμένα ο Gendlin, συνεργάτης του Carl R. Rogers, ιδρυτή της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, θέλησε να ερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την έκβαση της ψυχοθεραπείας. Με άλλα λόγια «Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά ωρισμένους ανθρώπους, περισσότερο από άλλους;».

Με αφετηρία αυτή την υπόθεση, ο ίδιος και οι συνεργάτες του μελέτησαν εκατοντάδες μαγνητοφωνημένες ταινίες ψυχοθεραπευτικών συνεδριών και κατέληξαν σε μία γοητευτική όσο και σημαντική ανακάλυψη :

Η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης αυτών που είχαν ολοκληρώσει ένα κύκλο ψυχοθεραπείας ήταν ανεξάρτητη της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης του θεραπευτή, αλλά και του «περιεχομένου» των θεραπευτικών συνεδριών. Εξ άλλου, όλοι
εκείνοι οι οποίοι είχαν επιτυχημένες θεραπείες, παρουσίαζαν
κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως :

- ο τρόπος με τον οποίο μιλούσαν ήταν λιγώτερο εγκεφαλικός και αναλυτικός, αλλά περισσότερο βιωματικός
- είχαν καλύτερη επαφή με το σώμα τους και τα συναισθήματά τους
- προσπαθούσαν να καταλάβουν και να αποκωδικοποιήσουν τα σήματα που εξέπεμπε το σώμα τους

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά αποδείχθηκαν ως το πλέον σημαντικό εργαλείο για επιτυχή ψυχολογική αλλαγή, το οποίο φαίνεται κάποιοι κατείχαν έμφυτα ενώ σε άλλους έλλειπε παντελώς.

Αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει ο E.T.Gendlin δημιουργώντας και αναπτύσσοντας το focusing ως ένα εργαλείο, ή μία δεξιότητα, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Ο Eugene T. Gendlin ζεί και εργάζεται σήμερα στην Νέα Υόρκη όπου και έχει ιδρύσει το «The FOCUSING Institute». Πρωταρχικά φιλόσοφος ο ίδιος, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την Φιλοσοφική βάση του Focusing. Αυτή την περίοδο, πάντως, τον απασχολεί ιδιαίτερα η επιστημονική /φιλοσοφική ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαίων του Focusing “Thinking at the Edge” (TAE), σε ελεύθερη μετάφραση :
«Στο Μεταίχμιο της Συνειδητής Σκέψης», και “Process Model” («Διαδικαστικό Μοντέλο»)..

Παράλληλα, το Focusing διδάσκεται σε πάρα πολλές χώρες και εφαρμόζεται πλέον σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως :

- συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

- ψυχολογία της υγείας (χρόνιοι πόνοι)

- στον χώρο της τέχνης

- στον χώρο των επιχειρήσεων και του management (επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων)
Akira Ikemi Ph. D. (Kobe Japan) presents characteristics of Focusing (in 3 parts)
From the 12th International Focusing Conference held in Pforzheim in Germany 2000.
Videography by Nada Lou

Presence (the Client's Client): Akira Ikemi Ph.D.

Τα Βήματα της Διαδικασίας του Focusing

Ακριβώς επειδή το focusing είναι μια βιωματική διαδικασία δεν εξελίσσεται πάντα συστηματικά. Βασίζεται όμως σε μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σαν πυξίδα για την εκμάθηση, εξάσκηση και εφαρμογή του.

Τα βήματα αυτά ακολουθούν μια εσωτερική πορεία, που σταδιακά οδηγεί στην ζητούμενη σωματική αίθηση, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο (thinking at the edge), ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο.

Βήματα Διαδικασίας του Focusing :

1. Προσέγγιση και διατύπωση «θέματος»

2. Δημιουργία εσωτερικού ελεύθερου «χώρου»

3. Αναμονή για την εμφάνιση «σωματικής αίσθησης»

4. Αναζήτηση του κατάλληλου «συμβόλου» για την περιγραφή αυτής της σωματικής αίσθησης

5. Αναζήτηση και πιθανή εξεύρεση ακριβέστερου «συμβόλου» για τη σωματική αίσθηση («επανήχηση/καθρέτισμα» : resonating), με επακόλουθο την βελτίωση της κατάστασης. (Αλλαγή «συμβόλου» : Felt shift)

6. Ολοκλήρωση της διαδικασίας

Επίλογος

...

Προσεχώς ...

  • Blogroll
  • Focusing και θέατρο
  • Φιλοσοφία - Λογοτεχνία - Ποίηση
  • κλπ

H KAΘHMEPINH : News

H KAΘHMEPINH : ΠOΛITIΣMOΣ

H KAΘHMEPINH : Print Edition