Focusing/Διαδικασία εστίασης

Το focusing (στα ελληνικάεστίασηή καλύτερα διαδικασία της εστίασης) είναι μια βιωματική διαδικασία επικέντρωσης στο σώμα με στόχο την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων και πληροφοριών που αυτό φέρει αναφορικά με ένα θέμα, ένα πρόβλημα ή με μια κατάσταση που ζούμε.

"Το σώμα ξέρει ..."
(Οδ. Ελύτης)

Σάββατο, Ιανουαρίου 9

1η Παρουσίαση Περιοδικό εποχή|epoché – Εκδόσεις Ευρασία

Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ

Ομήρου 47, Αθήνα 10672, Τηλ: 210-3614968, Φαξ: 210-3613581
Email: eurasian@otenet.grwww.eurasiabooks.gr
logo_eurasian
Αθήνα, 4/1/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση νέου επιστημονικού περιοδικού

Τρεις σημαντικές εταιρείες στον χώρο της ψυχοθεραπείας,
  • Η Ελληνική Εταιρεία Dasein-ανάλυσης,
  • η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ» και
  • το Ελληνικό Κέντρο FOCUSING
ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το περιοδικό εποχή|epoché, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.
Ο ρόλος του περιοδικού εποχή|epoché είναι να θέσει τον λόγο της φαινομενολογικής κατεύθυνσης της ψυχοθεραπείας σε ενεργή συνομιλία με τους άλλους λόγους της κοινωνίας. Σε ένα ρευστό και συνεχώς αναμορφούμενο γίγνεσθαι, η ψυχοθεραπεία οφείλει να συναντά τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, το λαϊκό αίσθημα, την επιστήμη κ.λπ.
εποχή
Η Φαινομενολογική κατεύθυνση στη ψυχοθεραπεία προέκυψε, ακριβώς, στην προσπάθεια να κερδηθεί μια νέα προοπτική και μια νέα σχέση με τη ζωή. Επιχειρεί μια στροφή «πίσω στα ίδια τα πράγματα», στη καθημερινή βιοτική πραγματικότητα, πίσω στη γεγονότητα της ύπαρξης. Πρόκειται για μια απόπειρα επανατοποθέτησης και επανασυντονισμού με την εμπειρία της ύπαρξης. Να επανακτήσουμε την εμπειρία της προσωπικής επαφής, συνομιλώντας με την αβεβαιότητα και το άγνωστο – τις δυνατότητες της ρήξης που συνοδεύουν τις απρόβλεπτες μεταστροφές της ζωής μας και δημιουργούν την ύπαρξή μας. Μια Φαινομενολογική ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει έναν άνθρωπο μέσα από ένα θεωρητικό μοντέλο, σαν ένα απλό περιστατικό απρόσωπο και ανώνυμο. Πρέπει να συνομιλήσουμε αληθινά μαζί του και όχι να ξεμπερδεύουμε βάζοντάς του μια ταμπέλα και κατηγοριοποιώντας τον σε μια κατηγορία.
Η Φαινομενολογική κατεύθυνση, ως εκ τούτου, είναι μια πρόκληση στην οποία, επιχειρεί να ανταποκριθεί το περιοδικό εποχή|epoché στο μέτρο των δυνάμεών του.
Η πρώτη παρουσίαση του περιοδικού εποχή|epoché · ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ · ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ · ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ θα γίνει στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, στοPolis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5) την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου του 2016, στις 20:30. Το περιοδικό θα παρουσιάσουν οι ψυχοθεραπευτές Θανάσης Γεωργάς, Άννα Καραλή και Αλέξης Χαρισιάδης. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του Γιώργου Ξηροπαΐδη (Κοσμήτορα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών). Η εκδήλωση θα κλείσει με μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού γράφουν οι Δήμητρα Αθανασάκου, Γιώργος Βασιλάκος, Κώστας Γεμενετζής, Θανάσης Γεωργάς, Παύλος Ζαρογιάννης, Μίλτος Θεοδοσίου, Λένια Θεοδώρου, Κίμων Καλαμαράς, Νίκος Κυπριωτάκης, Θάνος Παπαγεωργίου, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Μίρκα Πλέσσα, Ελισάβετ Πρεβεζιάνου, Μαρίκα Ρέλλου, Michael Siebel, Δημήτρης Υφαντής και Αλέξης Χαρισιάδης, ενώ περιλαμβάνεται και μία συνέντευξη του Dan Stiwne. Το περιοδικό των τριών εταιριών, είναι ο καρπός μιας συνεργασίας που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά και δεν αποσκοπεί απλώς στην ενημέρωση, αλλά στην αναζήτηση μίας νέας κατεύθυνσης της ψυχοθεραπευτικής σκέψης που μπορεί να προκύπτει μέσα από τη συνάντηση και τη συνομιλία, στο βαθμό που διασταυρώνεται με τους υπόλοιπους λόγους και ανοίγεται στη πολυσημία.
Επισυνάπτεται η πρόσκληση και το εξώφυλλο του περιοδικού.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ στο 210-3614968
ή στο eurasian@otenet.greurasiapublic@gmail.com
εποχή 3ε
Akira Ikemi Ph. D. (Kobe Japan) presents characteristics of Focusing (in 3 parts)
From the 12th International Focusing Conference held in Pforzheim in Germany 2000.
Videography by Nada Lou

Presence (the Client's Client): Akira Ikemi Ph.D.

Τα Βήματα της Διαδικασίας του Focusing

Ακριβώς επειδή το focusing είναι μια βιωματική διαδικασία δεν εξελίσσεται πάντα συστηματικά. Βασίζεται όμως σε μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σαν πυξίδα για την εκμάθηση, εξάσκηση και εφαρμογή του.

Τα βήματα αυτά ακολουθούν μια εσωτερική πορεία, που σταδιακά οδηγεί στην ζητούμενη σωματική αίθηση, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο (thinking at the edge), ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο.

Βήματα Διαδικασίας του Focusing :

1. Προσέγγιση και διατύπωση «θέματος»

2. Δημιουργία εσωτερικού ελεύθερου «χώρου»

3. Αναμονή για την εμφάνιση «σωματικής αίσθησης»

4. Αναζήτηση του κατάλληλου «συμβόλου» για την περιγραφή αυτής της σωματικής αίσθησης

5. Αναζήτηση και πιθανή εξεύρεση ακριβέστερου «συμβόλου» για τη σωματική αίσθηση («επανήχηση/καθρέτισμα» : resonating), με επακόλουθο την βελτίωση της κατάστασης. (Αλλαγή «συμβόλου» : Felt shift)

6. Ολοκλήρωση της διαδικασίας

Επίλογος

...

Προσεχώς ...

  • Blogroll
  • Focusing και θέατρο
  • Φιλοσοφία - Λογοτεχνία - Ποίηση
  • κλπ

H KAΘHMEPINH : News

H KAΘHMEPINH : ΠOΛITIΣMOΣ

H KAΘHMEPINH : Print Edition