Σάββατο, Ιουλίου 16

ΕΕΨΕ: Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης: 1η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση




ΕΘΝΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
 





   
                         Aθήνα, 11 Iουλίου 2011  

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΣΕ)

1η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση
(1η Ἀνακοίνωση) :

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, 10.30 – 14.30 μ.μ.
στό Eλληνικό Κέντρο Focusing, Λ. Aλεξάνδρας 79, Aθήνα


Υποβολή Δηλώσεων συμμετοχής έως τις 15 Σεπτεμβρίου 
στη Γραμματεία ΕΕΨΕ,  τηλ 210 6460833, Δευτέρα και Τετάρτη 5-8 μμ. Αριθμός συμμετεχόντων: 25

Υπεύθυνος Παρουσίασης – Συντονιστής :
Μιχάλης Καλλιφρονάς, MDECP,  τηλ 6944674180

   

   
Θέμα: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία; Είναι γνωστό το δίλημμα για συγκεκριμένες κλινικές περιπτώσεις της ψυχοπαθολογίας που απασχόλησε για πολλά χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια προτάθηκε και έχει γίνει ευρέως αποδεκτός ο ρόλος της ψυχοθεραπείας, που συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή, όταν τούτο κρίνεται απαραίτητο. Με τον τρόπο αυτό μέσα απο την ψυχοθεραπεία γίνεται επεξεργασία των θεωρήσεων και των ενδοβολών, ενώ με την φαρμακευτική αγωγή βοηθάμε να αναχαιτισθεί ο συναισθηματικός φαύλος κύκλος παρεμβαίνοντας στους νευρομεταβιβαστές και στο μεταιχμιακό σύστημα.

 Ωστόσο η σχέση δύο ειδικών της ψυχικής υγείας, του ψυχοθεραπευτή και του ψυχιάτρου γεννάει θέματα δεοντολογίας, ζητήματα συνεργασίας και επιστημονικά ερωτήματα.

Έτσι στην αρχή της τετράωρης συνάντησης μας θα συζητήσουμε το  επιστημονικόconsensus για κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση στις συχνότερες ψυχικές κλινικές οντότητες. Ακόμη θα προσπαθήσουμε να  εστιάστούμε στις «γκρίζες ζώνες» της συνεργασίας αυτής εξετάζοντας μερικά βασικά ερωτήματα, όπως λ.χ. πότε χρειάζεται να πάρει φάρμακο ο πελάτης, αν παίζει ρόλο η δοσολογία στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία κ.α., πότε χρειάζεται ψυχολογική αξιολόγηση κ.α.

Στη συνέχεια της συνάντησης μας θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες κλινικές περιπτώσεις, που θα προτείνουν οι παρουσιαστές ή/και τα μέλη της συνάντησης και θα συζήτήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν σε ομάδες. Ακόμη θα κουβεντιάσουμε  τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε ψυχοθεραπευτή και ψυχιάτρο και θα εξετάσουμε την τυχόν χρησιμότητα εκπόνησης κώδικα δεοντολογίας που να διέπει τη συνεργασία αυτή.

Αν θέλετε να συζητήσουμε μια δική σας κλινική περίπτωση, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στη διεύθυνση michael@callifronas.com, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να επεξεργαστούμε τις περιπτώσεις, που θα παρουσιάσουμε στη διάρκεια της συνάντησης.

 Σας περιμένουμε!




Η Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης:

Εβίτα Ζαφειροπούλου, evita_z5@otenet.gr , 6945 588709
Μαριλένα Κόμη, marilenakomi@yahoo.com , 6973 012122
Μιχάλης Καλλιφρονάς, michael@callifronas.com 6944 674180
Δημήτρης Μοσχονάςdmoschon@otenet.gr , 6944 573587